Sint Christoffelkathedraal

Roermond heeft heel veel te bieden. Een van de grootste toeristische trekpleisters is de Sint Christoffelkathedraal. De basiliek stamt uit de 15e eeuw, en is heel erg goed onderhouden. Roermand is sinds het einde van de 16e eeuw een echte bisschopsstad. In de Sint Christoffelkathedraal vind je de cathedra van de bisschop van Roermond, een prestigieuze titel. De kathedraal heeft veel meegemaakt door de jaren heen. Branden, plunderingen en zelfs bombardementen hebben de kathedraal aangetast. We zullen op deze pagina de geschiedenis van de basiliek toelichten, en ook de architectuur zal besproken worden.

De bouw van de kerk

De bouw van de kathedraal begon in het jaar 1410. De bouw van de kerk was gepland om een nieuwe parochiekerk te beginnen. De andere kerken lagen namelijk buiten de stad. Toen de bouw van de kerk was afgerond was het nog geen hele bekende kerk. De kerk is ook pas een kathedraal geworden in het jaar 1661. In de 15e eeuw, dezelfde eeuw als de bouw van de kerk, werd het gebouw grondig verbouwd. Deze verbouwingen waren gericht op het groter maken van de kerk.

Zo werd het oorspronkelijke koor van de kerk uitgebouwd tot een hallenkoor. Dit is een koor van een hallenkerk. Je kunt een kerk pas een hallenkerk noemen als er meerdere beuken in de kerk zijn. Toen de Sint Christoffelkathedraal net was gebouwd waren er slechts 3 beuken te vinden in het schip van de kerk. Na de verbouwing waren dit er 5. Dit is aanzienlijk veel, en het maakte de Sintchristoffelkathedraal in die tijd tot een van de grootste kerken van het land.

In het jaar 1661 werd de kerk omgedoopt tot kathedraal. Een bisdom moet altijd over een kathedraal beschikken. Toen Roermond in het jaar 1559 officieel een bisdom werd, werd de Heilig-Geestkerk gebruikt als kathedraal. Deze kathedraal bestaat niet meer in zijn oude vorm. In 1661 werd de Sint Christoffelkathedraal dus de officiƫle kathedraal van bisdom Roermond.

Vernielingen van de kathedraal

Zoals hierboven al is aangekondigd heeft de Sint Christoffelkathedraal heel veel te verduren gehad door de jaren heen. In 1556 was de beeldenstorm in heel Nederland, en de huidige kathedraal van Roermond werd ernstig vernietigd door de protestanten. Door de jaren heen is er ook veel schade gekomen door branden als gevolg van blikseminslag, en door de stormen. Toch is de Sint Christoffelkathedraal volledig hersteld en is de kathedraal vandaag de dag nog steeds in gebruik.

De ergste vernielingen waren ten tijde van de tweede wereldoorlog. De Duitsers waren verschanst in Roermond. Hierdoor is de kathedraal in 1945 door de geallieerde troepen gebombardeerd. Toch is de ergste schade veroorzaakt door de Duitsers zelf. Vlak voordat Roermond bevrijd zou worden door de geallieerden, kozen de Duitsers er namelijk voor om de toren van de kathedraal volledig te vernielen. De toren is volledig ingestort. Na de 2e wereldoorlog is de toren opnieuw gebouwd. Wel is de vorm van de toren gewijzigd.

De laatste schade aan de kathedraal is in het jaar 1992 geweest. Dit was het gevolg van een zware aardbeving die Roermond trof. Na deze aardbeving is de kathedraal volledig gerestaureerd. Dit had ook te maken met het feit dat de kathedraal anders gebruikt zo gaan worden. De preken in de kathedraal zouden namelijk gewijzigd worden. Deze verbouwing en renovatie zijn afgerond in 2016. Nu is de kathedraal weer volledig in gebruik.

De architectuur

Toen de bouw begon, in het jaar 1410, werd er gekozen voor een laatgotische bouwstijl. Dit was in die tijd de meest gebruikte manier van het bouwen van grote kerken en kathedralen. De laatgotische bouwstijl wordt gekenmerkt door hele flamboyante details. Heel veel dingen van de kathedraal zijn dan ook erg opvallend geweest. Heel veel decoraties en indrukwekkende bogen. Nu de kathedraal is herbouwd en gerenoveerd zie je deze details wat minder duidelijk, maar de kenner herkent ze toch.

Toen de kathedraal gebouwd werd was er gekozen voor een vorm van een Grieks kruis. Als je van boven naar de kathedraal keek zag je dit kruis erg duidelijk. De armen waren even lang, en de toren vond je aan de voorkant van het gebouw. Doordat er zoveel vernielingen en verbouwingen zijn geweest is de vorm van het gebouw echter sterk veranderd. Al na een aantal jaar werd er namelijk al gekozen voor het bouwen van een 5e beuk. Dit veranderde de vorm van de kathedraal heel erg.

Toen de kerk werd omgebouwd tot een hallenkerk. Om dit te doen moesten alle drie de koren worden doorgetrokken tot de beuken. Vooral in het oostelijke gedeelte van de kathedraal zie je dit erg goed.

Sint Christoffelbeeld

Een van de belangrijkste onderdelen van de kathedraal is het Sint Christoffelbeeld. Deze vind je aan de voorkant van de toren van de kathedraal. Aan de buitenkant dus. Het originele beeld werd in 1894 op de kathedraal geplaatst. Een lang leven was echter niet weggelegd voor het beeld. In 1921 werd het namelijk verwoest door een storm. In de jaren daarna is de toren en ook het beeld meerdere keren vervangen. De laatste keer dat het beeld vervagen is was na de 2e wereldoorlog.

Orgel

Een goed orgel kan in een kathedraal uiteraard niet ontbreken. Voor de diensten wordt er altijd gespeeld op het orgel, en er worden vaak ook concerten gehouden in een kathedraal. Ook het Sint Christoffelkathedraal in Roermond beschikt over een goed en groot orgel. Het orgel werd in het jaar 1957 geplaatst in de kathedraal. Omdat er gebruikt werd gemaakt van technieken die vandaag de dag achterhaald zijn is het orgel in 2014 volledig gerenoveerd. Er is eigenlijk een volledig nieuw orgel in de orgelkast geplaatst.

Alle belangrijke onderdelen zijn vervangen en hierdoor is er een hele mooie klank ontstaan. In maart 2016 was er wederom een reparatie nodig van het orgel. Omdat het prijzig is om een orgel goed te herstellen heeft dit even geduurd, maar het orgel is weer volledig in gebruik.