Rattentoren

Er zijn een hele hoop bezienswaardigheden in en om Roermond. Een hoop van deze bezienswaardigheden zijn historische culturele objecten die er nu nog steeds staan. Doordat Roermond aan het eind van de Middeleeuwen een welvarende Hanzestad was, zijn er uit die tijd nog een hoop mooie bouwwerken te zien. De Rattentoren is een van deze bouwwerken. In deze tekst zullen we je meer vertellen over deze bijzondere toren.

Geschiedenis

Rond het jaar 1300 werden er om Roermond vestingwerken gebouwd. Deze vestingwerken bestonden uit muren om de stad met daarin muurtorens en poorten. In Roermond boden de vestingwerken plaats aan 20 torens in de muur en 10 poorten. Aan het eind van de Middeleeuwen zo rond het jaar 1500 ging het snel met de ontwikkeling van de kanonnen. Rond die tijd waren de muren en torens al niet meer bestand tegen de kracht van kanonnen. De rol van Roermond als vestingstad was daarmee alleen nog symbolisch. Officieel was Roermond tot en met 1781 een vestingstad.

In de loop van de negentiende eeuw werden de muren en torens rondom Roermond afgebroken. Om precies te zijn waren in 1843 alle muren en torens afgebroken. Behalve een toren waren ze allemaal afgebroken. Die ene toren was de Rattentoren. Deze ronde hoektoren was dus het laatste overblijfsel dat doet herinneren aan de tijd van Roermond als vestingstad. De spits van de toren was in die tijd al weg, deze verbrandde tijdens een enorm brand in het jaar 1554.

Architectuur

Langzamerhand begonnen mensen de historische waarde van de Rattentoren in te zien. De Rattentoren was eigendom van de gemeente Roermond. In het jaar 1976 werd de toren grondig gerenoveerd en werd ook een nieuwe spits aangebracht. Dit zorgde ervoor dat de Rattentoren weer leek op hoe hij er oorspronkelijk heeft uitgezien. In het jaar 1990 volgde de volgende renovatie van de Rattentoren. Deze renovatie richtte zich op de bovenverdieping en de buitentrap. Na de laatste restauratie in 1995 is ook de zolderverdieping weer toegankelijk geworden.

Locatie en huidig gebruik

Je vindt de Rattentoren aan de Grote Kerkstraat 29 in Roermond. Vanaf het jaar 1987 kwam er in de Rattentoren nieuwe activiteiten. Het Poppentheater de Klaproos kwam in dat jaar in de Rattentoren terecht. In dit poppentheater wordt iedere maand een poppenspel georganiseerd in combinatie met andere leuke activiteiten. Er kwam dus een stuk meer leven in de Rattentoren.

Ook de bovenste verdieping van de Rattentoren is inmiddels weer in gebruik. Hier is een fraaie expositie te bekijken. Het belangrijkste stuk van deze expositie is een maquette van Roermond. Deze maquette is op een schaal van 1:25 gemaakt en stelt Roermond als vestingstad in de middeleeuwen voor. Deze maquette geeft een zeer levendig beeld van hoe Roermond er ten tijde van de bouw van de Rattentoren moet hebben uitgezien. Op een groot aantal zondagen in het jaar is de Rattentoren gratis toegankelijk. De toren is dan geopend van 2 uur tot 5 uur in de middag. Zeker met kinderen is een bezoek aan de Rattentoren een hele belevenis.