Ontdek Roermond

Roermond is een mooie stad in het midden van Limburg. De stad heeft een rijke historie en is bijvoorbeeld onderdeel geweest van het beroemde handelsverbond: de Hanze. Roermond ligt dan ook op een historische gunstige locatie aan de Maas. Uit de rijke handelsgeschiedenis van Roermond zijn een hoop mooie huizen overgebleven. Omdat Roermond ook lange tijd een bisdom is geweest, zijn er ook een hoop religieuze bezienswaardigheden in deze stad. Vandaag de dag zijn er dan ook een hoop prachtige plekken die een bezoekje waard zijn. In deze tekst bespreken we een aantal belangrijke plekken in Roermond.

Het Designer Outlet Center in Roermond

In November 2001 werd het Designer Outlet Center Roermond geopend. Het outlet centrum is gevestigd in een paar gebouwen van de voormalige Ernst Casimirkazerne. Deze kazerne is eerder gebruikt door verschillende grensbataljons en de Duitse Wehrmacht. Nadat het Nederlandse leger stopt met het gebruik van de kazerne in 1992 zijn er nog een tijdje asielzoekers in gevestigd. In 2000 wordt het grootste deel van de gebouwen afgebroken en vereist het Designer Outlet Center Roermond.

Het outlet centrum is eigendom van het Britse bedrijf McArthur Glen en was eerst een onderwerp van felle discussie. Winkeliers uit het centrum van Roermond vreesden voor dalende bezoekersaantallen in de binnenstad. Al kort na de opening bleek deze vrees ongegrond, het aantal klanten van winkels in de binnenstad bleek juist te groeien sinds de opening van het Designer Outlet Center Roermond. De bezoekers van het outlet centrum brachten in 4 van de 10 gevallen namelijk ook een bezoek aan het centrum van Roermond. Het outlet centrum is kortom een echte aanwinst voor Roermond gebleken.

In Designer Outlet Center Roermond vindt je tegenwoordig ongeveer 150 verschillende winkels. In deze winkels vindt je kleding en accessoires van 200 grote design merken waaronder Hugo Boss, Ralph Lauren en Diesel. Daarnaast vindt je een aantal restaurants en cafés. Ook is er een enorme parkeergarage die plaats biedt aan meer dan 3000 auto’s.

De Maasplassen

Een mooi natuurgebied vlakbij Roermond zijn de Maasplassen. Deze kunstmatige meren zijn ontstaan als zogeheten grindgaten. Dit zijn zoals de naam al zegt gaten die worden gegraven voor de winning van grind. Dit grind kwam voor in dit gebied als gevolg van afzettingen van de Maas. Al in de loop van de negentiende eeuw werd er in dit deel van Nederland grind gewonnen. Maar pas in het tweede deel van de twintigste eeuw werd in hoog tempo grind uit de uiterwaarden van de Maas gewonnen waardoor de Maasplassen ontstonden. Nadat de bedrijven in 1990 langzaamaan ophielden met het winnen van grind moest een andere bestemming voor de Maasplassen worden gevonden.

De Maasplassen strekken zich uit over een groot gebied in Limburg en België. De verschillende delen van de Maasplassen kregen vaak verschillende bestemmingen. In België hoort het grootste deel van de Maasplassen bij Rivierpark Maasvallei. Elders ontstonden stranden, watersportgebieden en jachthavens. Tussen Roermond en Thorn ontstond een groot recreatiegebied van 15 vierkante kilometer. In dit gebied is het heerlijk genieten van de mooie natuur en mogelijkheden op gebied van recreatie.

Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk

De Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk of Munsterkerk is een mooie kerk aan het Munsterplein. De kerk is gebouwd in de dertiende eeuw en is een voor Nederland unieke kerk. Dit komt doordat de kerk het enige nog bestaande voorbeeld is van een kerk in de laat-romaanse stijl. De naam Munsterkerk is afgeleid van het woord munster. Dit woord is op zijn beurt afgeleid van het Latijnse woord voor klooster: monasterium. Deze verwijzing geeft aan dat deze kerk in beginsel een abdijkerk moet zijn geweest. Dit houdt in dat de kerk bij een klooster heeft gehoord. Dit is om precies te zijn de vrouwenabdij van de Munsterabdij geweest.

De Onze Lieve Vrouwe Kerk werd meerdere keren grondig gerenoveerd. Restauraties vonden plaats in 1850, 1863-1890, 1959-1964 en 1992. Bij die eerste restauratie was de bekende uit Roermond afkomstige architect Pierre Cuypers nauw betrokken. Hij schilderde het volledige koor samen met zijn broer Henri. Ook de tweede restauratie vond plaats onder leiding van Cuypers. Een leuk feitje is dat deze kerk staat afgebeeld op de ruitenaas van het standaard Nederlandse kaartspel.

De Sint-Christoffelkathedraal

Dit is wellicht de meest bekende kerk van Roermond. De bouw van deze kerk werd begonnen aan het begin van de vijftiende eeuw. De kerk moest de oude kerk die buiten de stad stond vervangen. Na de bouw vonden al snel meerdere grote verbouwingen plaats. Zo werd bijvoorbeeld al een aantal jaar na de bouw het schip flink verbreedt. De Sint-Christoffelkathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Roermond. De kerk is 85 meter hoog.

Na de Tweede Wereldoorlog had de Sint-Christoffelkathedraal flinke schade opgelopen. Vlak voor de bevrijding van Roermond bliezen de Duitsers namelijk de toren op. Na de oorlog werd de toren op een iets andere manier heropgebouwd. Ook de grote aardbeving vlakbij Roermond in 1992 leverde een hoop schade aan de kerk op. Als gevolg hiervan werd de laatste renovatie opgestart.

Stedelijk Museum Roermond

Het stedelijk museum is een voormalig museum met een grote kunstcollectie. Deze collectie begon met een schenking van een aantal schilderijen aan de gemeente Roermond in 1930. Deze schenking was afkomstig van de schilder Henry Luyten die afkomstig was uit Roermond. Het Stedelijk Museum Roermond is inmiddels opgesplitst in drie verschillende onderdelen.

Het ene deel is het Historiehuis dat de nadruk legt op de geschiedenis van Roermond. Dit gedeelte is gevestigd in de Neerstraat in de Basisbibliotheek bibliorura. Een ander deel is in het Cuypershuis gevestigd. Dit deel is zich gaan focussen op het leven en werk van de bekende architect Cupers. Het derde deel van het Stedelijk Museum Roermond is overgegaan in de ECI Cultuurfabriek. Dit deel bestaat uit een grote collectie beeldende kunst. Het is gevestigd in een oude fabriek iets ten zuidwesten van het centrum van Roermond.

Munsterplein

Het Munsterplein is een mooi plein in het centrum van Roermond. Het bekendste gebouw dat aan dit plein is gevestigd is de Munsterkerk. Er komen drie verschillende straten uit op het Munsterplein. Dit zijn de Graaf Gerhaldstraat, Munsterstraat en de Abdijhof. Een ander belangrijk punt van het plein is de muziektent. Deze is ontworpen door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. Deze muziektent is in het klein ook te bezichtigen in Madurodam. Het plein biedt verder plaats aan bankjes met daarop bronzen beelden. Ook zijn er veel winkels te vinden.

Rattentoren

De Rattentoren is een toren die is gebouwd is aan het eind van de 14e eeuw. Deze toren was een van de 20 torens die in de stadsmuur van Roermond verwerkt waren. De Rattentoren stond op een van de hoeken van deze stadsmuur. De toren is rond van vorm en is gelegen aan de Grote Kerkstraat.
In 1554 werd de spits van de Rattentoren verwoest door een grote brand. Het duurde tot 1976 totdat er een nieuwe spits kwam en de Rattentoren werd gerestaureerd. Na deze restauratie werd de Rattentoren eerst gebruikt als poppentheater. Na de restauratie van de zolderverdieping in 1995 was de hele toren weer in goede staat. Er werd een tentoonstelling van met een maquette van Roermond in de middeleeuwen ingericht.

Restaurant One

Op loopafstand van het centrum aan de ECI 17 vindt je Restaurant One. Dit restaurant is gevestigd op een oude fabriekslocatie vlakbij een van de delen van het oude stedelijke museum. Het menu bestaat hier uit een afwisselend aanbod van vlees, vis en vegetarisch. Dit alles kan geserveerd worden met heerlijke wijnen en ander drinken. Restaurant One is al met al een geweldig restaurant in Roermond.

Restaurant Toff

Aan de Voorstad Sint Jacob 32 in Roermond vind je Restaurant Toff. Dit restaurant is dus te vinden in het mooie centrum van Roermond. In dit mooi ingericht restaurant kun je verschillende vlees en vegetarische gerechten proeven. Maar ook op het gebied van vis en zeedieren heeft Restaurant Toff een hoop te bieden.

Restaurant Kasteeltje Hattem

Op een bijzondere locatie in Roermond vind je Restaurant Kasteeltje Hattem. Dit restaurant is namelijk gevestigd in het Kasteel Hattem. Het sfeervolle restaurant heeft hoge ramen en een hoog plafond. Gecombineerd met een fraaie aankleding met bijvoorbeeld hoge kaarsen in kandelaars ademt dit restaurant de kasteelsfeer. Het menu van Restaurant Kasteeltje Hattem bestaat uit een divers aanbod aan gerechten uit de Franse keuken. Iedere twee maanden wordt de kaart veranderd.

Theaterhotel De Oranjerie

Wanneer je op zoek bent naar een bijzonder hotel in Roermond is Theaterhotel de Oranjerie een goede keuze. Dit Van Der Valk hotel beschikt namelijk over een theater in het hotel. Hier kun je diverse leuke voorstellingen bezoeken om je verblijf aan het mooie hotel nog meer glans te geven. Andere faciliteiten van het Theaterhotel De Oranjerie zijn onder andere gratis internet en fietsverhuur. Ook voor een massage of fitness kun je in dit hotel terecht. Daarnaast is er een winkel en kidscorner waar de kinderen lekker kunnen spelen. Ook zijn er gratis fietsenstalling en parkeergelegenheid voor de bezoekers van Theaterhotel De Oranjerie. Het hotel beschikt bovendien over roomservice en een was en stomerijservice.

Het Arresthuis

Op een historische locatie in Roermond vind je het Arresthuis. Dit gebouw doet tegenwoordig dienst als hotel, restaurant en zalencentrum. Het Van der Valk Hotel het Arresthuis beschikt over een hoop faciliteiten. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk ontspannen in de sauna of Wellness. Maar je kunt je zelf ook afbeulen in de fitnessruimte van dit hotel. Het hotel beschikt over gratis wifi en je kunt er op je gemak een krantje lezen in de bar. De receptie is bovendien 244 uur per dag geopend en je kunt gebruik maken van de roomservice en was en stomerijservice.

In het restaurant van het Arresthuis kunnen ook mensen die niet in het hotel logeren terecht. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijk ontbijt of lunch halen. Ook voor een lekker diner of een borrel kun je in het Arresthuis terecht. Het Arresthuis is te vinden aan de Pollarstraat 7 in Roermond.

Hotel Dux

In het historische centrum van Roermond aan de Roerkade vind je Hotel Dux. Het hotel heeft 27 grote kamers in de verhuur. Deze kamers beschikken allemaal over een tv met meer dan 100 digitale Tv-zenders. Ook is er een Nepresso koffiemachine en kun je gebruik maken van gratis en razendsnel draadloos internet. Daarnaast zijn de kamers zeer goed geïsoleerd en beschikken daardoor over het Quiet Room label. Maar dit is nog niet alles, er is namelijk ook een zeer goede brasserie-restaurant te vinden bij Dux Roermond.

Dit restaurant beschikt over 46 comfortabele stoelen waar ook niet hotelgasten kunnen eten of drinken. Het restaurant beschikt daarnaast over een aparte rokersruimte waar rokers kunnen relaxen. Aan de fraaie bar kun je terecht voor een goed glas van een van de meer dan 100 verschillende soorten whisky die in Dux worden geschonken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lekker wijntje of biertje. Het brasserie-restaurant is geopend voor ontbijt, lunch en diner.

De Oolderhof

De Oolderhof is een culinair trefpunt dat is gelegen aan de Maas in Roermond. Wanneer Jan Theunissen het bedrijf in 1990 van zijn ouders overneemt is het een gezellig eetcafé. Hij besluit echter dat hij het een stuk professioneler aan wil pakken dan zijn ouders. Om te beginnen bouwt hij het pand uit met een aantal hotelkamers. In 1993 volgt echter een flinke tegenslag als het gebouw overstroomt door de hoogstaande Maas. De herstelwerkzaamheden worden echter snel en goed gedaan waardoor de Oolderhof snel weer open kan.

In het jaar 2000 komen er nog eens 29 suites bij en en in 2013 opent congresruimte de Ooleander. Belangrijk blijft echter het culinaire trefpunt de Oolderhof, waar met verse en eerlijke producten wordt gekookt. De Oolderhof neemt alleen de beste spullen af van leveranciers waardoor de kwaliteit van het eten bijzonder hoog is.

Romantik Hotel Kasteel Daelenbroeck

Romantik Hotel Kasteel Daelenbroeck is een mooi hotel in de buurt van Roermond. Dit hotel is gevestigd in het middeleeuwse Kasteel Daelenbroeck dat is gebouwd in de veertiende eeuw. Dit kasteel is bovendien gevestigd in een prachtig gebied vol natuurschoon. Een verblijf in dit hotel combineert luxe met cultuur en natuur. In Romantik Hotel Kasteel Daelenbroeck kun je ook terecht voor een lunch, high tea of een lekkere kop koffie.