Het Cuypershuis

Op deze site hebben we het over wat je allemaal kunt doen in Roermond. Van toeristische trekpleisters tot de casino’s, we proberen een zo breed mogelijk beeld te geen van Roermond. Wat zeker niet kan ontbreken bij een beschrijving van de regio Roermond is het Cuypershuis. Dit is tegenwoordig een van de bekendste musea van Nederland. Het is zelfs een rijksmonument! We zullen op deze pagina de geschiedenis van dit huis/museum toelichten en uiteraard zullen we ook vertellen wat voor dingen je er tegenwoordig kunt doen.

De geschiedenis van Cuypers

Het Cuypershuis was vroeger het woonhuis en het atelier van de bekende architect Pierre Cuypers. Naar hem is dit huis dus ook genoemd. Cuypers had vroeger een bedrijf samen met een andere man. Dit bedrijf heette Cuypers & Stolzenberg. Deze twee mannen hielden zich bezig met allerlei vormen van architectuur en kunst. Er waren veel werknemers actief bij de firma van de twee architecten. De stroming waar de twee het meest in thuis waren was de neogotische.

Deze stroming binnen de gotische bouwstijl stamt uit de 19e eeuw. Er zijn heel erg veel kerken gebouwd in die tijd, en de meeste werden gebouwd in de neogotische stijl. Voor Cuypers en zijn compagnon was er dus heel veel werk dat zij konden doen. Ze hebben als gevolg hiervan heel veel geld verdiend. De twee gebouwen die door deze 2 heren gebouwd zijn die het meest in het oog springen zijn het Rijksmuseum Amsterdam en het Centraal Station Amsterdam.

Wereldberoemde gebouwen, en het bedrijf van Cuypers & Stolzenberg was verantwoordelijk voor het design.
Vanaf de jaren 30 in de 19e eeuw ging het echter steeds minder bij het bedrijf. Deze teloorgang bleef doorgaan totdat erin 1947 werd besloten om het hele bedrijf te sluiten. Cuypers en zijn compagnon Stolzenberg waren toen al overleden. Stolzenberg zelf was overigens geen architect. Hij was een rijke man die zijn geld had verdiend in de textielindustrie. Hij hielp Cuypers met de financiële aspecten van het runnen van een eigen bedrijf. Met het creatieve had hij echter niet veel te maken.

Zo ontstond het museum

De bekende schilder Henry Luyten had in het jaar 1930 25 schilderijen geschonken aan de stad Roermond. De gemeente wilde rondom deze schilderijen een museum bouwen. Een aantal heren bedacht toen dat het leuk zou zijn om de bekende Cuypers ook een plek te geven in dit museum. De bezittingen van Cuypers waren tot die tijd te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam. Toen het museum werd opgericht heette het nog niet het Cuypershuis. De naam was toen: Gemeentelijk Museum Hendrik Luyten-dr. Cuypers.

De naam werd hierna veranderd naar Stedelijk Museum Roermond. In 2009 werd de collectie van het museum verspreid over meerdere locaties. Een groot deel van de bekende schilderijen en alle bezittingen van Cuypers werden in het Cuypershuis tentoongesteld. Dit is tegenwoordig ook de meest bekende locatie van het Stedelijk Museum in Roermond. Mensen komen van heel het land naar dit museum.

De Collectie van het Cuypershuis bevat meerdere dingen die uit de ateliers van Cuypers komen. Hierbij kun je denken aan hele oude en bijzondere apparatuur voor architecten. Puncteermachines, maquettes, tekeningen en nog veel meer bijzondere dingen hebben een speciaal plekje gekregen in het Cuypershuis. Je kunt ook verschillende ruimtes vinden die nog precies hetzelfde uiterlijk hebben als toen ze nog gebruikt werden door architecten. Vooral de tekenzaal is nog in in goede staat. Er worden om de zoveel tijd verschillende aspecten van het leven van Cuypers verder toegelicht in het museum. De tentoonstellingen veranderen om de zoveel maanden.

Naast de klassieke collectie is er ook nieuwe architectuur te bewonderen in het Cuypershuis. Er wordt niet veel aandacht geschonken aan moderne kunstwerken, er wordt meer gekeken naar de middelen die vandaag de dag gebruikt worden door architecten. Hierbij kun je denken aan 3D-printers. Dit apparaat heeft de wereld van de architectuur helemaal op zijn kop gezet. Er is een stuk meer mogelijk tegen een lagere prijs. Bovendien is het een stuk beter voor de duurzaamheid.

Cuypershuis zelf

Ook het Cuypershuis zelf is uiteraard heel bijzonder om te zien. Het huis zelf is namelijk ook ontworpen door Cuypers. Dit geeft een speciaal effect aan het bezoeken van dit museum. Het gebouw is gebouwd aan de hand van de neogotische bouwstijl, net als de meeste kerken en andere gebouwen die door Cuypers ontworpen zijn. Als je door het gebouw heenloopt zie je allerlei details die je ook terugvindt in het Rijksmuseum. Dit is een van de dingen waardoor Pierre Cuypers zo bekend is geworden. De consistentie in zijn werk gemixt met heel veel creativiteit.

Vaak wordt er door mensen gedacht dat een architect slechts iemand is die gebouwen ontwerpt. Vroeger deed een architect echter een stuk meer. Als je kijkt naar de dingen die gemaakt en ontworpen zijn door Pierre Cuypers zal je verbaasd zijn. Een bezoekje aan het museum laat je namelijk zien dat bijna alle meubels, schilderijen en glas-in-loodramen gemaakt zijn door Cuypers. Toch is Cuypers begonnen met het bouwen van kerken. Aan het eind van de 19e eeuw was er namelijk heel veel vraag van de Katholieke kerk. Er waren veel kerken nodig na dat veel katholieke kerken vernietigd waren door de protestanten.

Als je in het Cuypershuis bent voor een bezoekje aan het museum kun je ook genieten van een hapje en een drankje in het Cuyperscafé. Dit café bevindt zich ook in het Cuypershuis. Het is een museumcafé dus je hoeft niet te rekenen op hele uitgebreide maaltijden maar je kunt zeker een lekker drankje drinken en wat kleins eten. Als je in Roermond bent kun je in ieder geval niet uit onder een bezoekje aan het Cuypershuis. Pierre Cuypers was misschien wel de grootste architect die Nederland ooit gekend heeft, en dat is leuk om te zien.