Architectuur Roermond

Roermond is een stad met volop architectonische bezienswaardigheden. De oudste gebouwen komen al uit de dertiende eeuw na Christus. Het centrum van Roermond biedt dan ook plaats aan ongeveer 800 jaar aan geschiedenis in architectuur. Zo is er bijvoorbeeld de laat romaanse Munsterkerk en de laatgotische Kathedraal. Ook zijn er sporen te zien van de regionale Maasstijl, het Neoclassicisme en de Neogotiek. De laatste eeuwen zijn vooral jugendstil, Amsterdamse school en Art Deco populair. Al deze verschillende stijlen zijn in Roermond nog goed zichtbaar. Er is een wandeling met gids te boeken bij het VVV in Roermond voor geïnteresseerden. In deze tekst zullen we wat bekende architectuur bespreken.

Designer Outlet Roermond

Het bekende winkelcentrum van Roermond is niet in zomaar een gebouw gevestigd. Het is namelijk gevestigd in de voormalige Ernst Casimirkazerne. Deze kazerne werd gebouwd in het jaar 1938 dus vlak voor de tweede Wereldoorlog. In de kazerne werd toen een grensbataljon gevestigd om de grens te bewaken. De kazerne is een zogeheten Boostkazerne. Dit type kazernes werden in de jaren 30 van de vorige eeuw ontworpen door kapitein August Gerard Marie Boost. Deze kazernes werden in een soort standaard ontworpen omdat er haast was om de grenzen beter te bewaken.

De stijl waarin deze kazernes werden gebouwd wordt ook wel zakelijk-expressionisme genoemd. De Designer Outlet Roermond behoort dus ook tot deze school. Het zakelijk-expressionisme heeft invloeden van de Amsterdamse en Delftse school. Het draait er om dat het gebouw functioneel is en eenvoudig. Als een gebouw hieraan voldoet en in harmonie is, ontstaat vanzelf een mooi gebouw.

Sint-Christoffel kathedraal

Deze 85 meter hoge kathedraal bepaalt een groot deel van de skyline van Roermond. Deze kathedraal is gebouwd in het 1410 in de laatgotische stijl die kenmerkend was voor die tijd. De laatgotische stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van veel hoge spitsbogen en glasramen. Ook roosvensters en baldakijnen zijn belangrijke kenmerken van de laatgotische stijl. Al deze kenmerken zijn in meer of mindere mate te vinden in de Sint-Christoffel kathedraal in Roermond.

Moutfabriek

Een ander gebouw met een kenmerkende architectuur is de moutfabriek. In het jaar 1877 werd de Mouterij Limburgie gebouwd als fabriek. Eerst wordt kleursel en gomsiroop in de fabriek gemaakt maar al snel gaat men over op het produceren van kunstboter. In 1896 wordt de fabriek wederom verkocht en wil Louis Beltjens er een mouterij beginnen. Nadat de Moutfabriek in de oorlog door de Duitsers als opslagplaats werd gebruikt, is de fabriek in 1953 verder uitgebreid.

In 1974 wordt de moutfabriek door familie van Louis Beltjens verkocht. De fabriek komt echter leeg te staan en komt langzaam in een vervallen staat. Maar in 2005 komt daar verandering in als Henk Wolters de fabriek koopt van de gemeente Roermond. Hij vestigt er het Huis van Kernarchitecten. Door goed te kijken naar de omgeving en de geschiedenis van het pand wordt de Moutfabriek op een waardige manier opgeknapt. Tegenwoordig is het ook het kantoor van het Huis van Kernarchitecten. De moutfabriek straalt inmiddels dus weer architectonisch vakmanschap uit.